Fra pelsdyrfarm til vedkløyving

I et lager ved siden av en 240 år gammel trønderlån i Sparbu, Trøndelag, står vedprodusenten Bernt Ove Opheim og klyver ved. Han testkjører Duuns hittil største vedmaskin, og lar seg imponere.

Når han regner på det, kommer han frem til at han vil produsere cirka 300 fastkubikk med bjørkeved denne sesongen. Det tilsvarer omtrent 25 favn i uka.

«Jeg produserer fullt opp med ved som skal fylle vedlageret i år og tenker å selge det neste vinter, smiler han. » 

Bernt Ove er heldig. Ved en tilfeldighet møtte han Birger Tunset fra Duun Industrier under ei messe i fjor, og nå klyves det ved i en voldsom fart med den splitter nye prototypen av VM450 – en helprofesjonell maskin med kappediameter på 45 cm, spesialdesignet for store stokker og god flyt i kappesyklusen.

«Til nå har jeg kjørt gjennom 50-70 kubikk med trevirke gjennom maskina og det går som bare juling. Det er voldsom kapasitet», sier bonden.

Nytt virke med trevirke

Trønderlåna og vedlageret står på kjent grunn, for familien har eid gården i hele seks generasjoner. Som vedprodusent er Bernt Ove derimot forholdsvis fersk. Han måtte tenke nytt da pelsdyrnæringen ble nedlagt, og i fjor satte han opp en splitter ny produksjonslinje med vedmaskin, stokkstativ og lager. 

Med nye øyne tok bonden fatt og endret hele gårdsdriften på rekordfart. 

«Pelsdyrfarmen var stor. Jeg hadde drevet den siden 2005 da regjeringen vedtok nedleggelse av hele industrien i 2019», forteller han.

Klyvekraft og ergonomi i fokus

I dag står vedmaskinen VM450 innendørs med elektrisk oppkobling. Det gjør at bonden kan arbeide komfortabelt i all slags vær. Birger Tunset, markedsmedarbeider i Duun, letter litt på sløret om hva vi kan forvente av det nye maskineriet.

«Den er laget for helprofesjonelt bruk. VM450 er større enn tidligere maskiner, den har mer klyvekraft og kan ta større diameter på trevirket. Samtidig har den noen finesser som gjør den ekstra fin å kjøre. Den er både elektrisk og hydraulisk for å få god kjørekomfort og effektivitet, og styres med en enkel joystick» forteller Birger.

«For Duun er det viktig at det er god ergonomi i bunnen når en skal kjøre vedmaskin, siden klyving av store mengder ved krever mange repeterende bevegelser av vedprodusenten. I tillegg må vedmaskina være holdbar.»

«Det er litt etter bruken, såklart, men den som produserer opp mot 3 000 kubikk med ved i året må vel regne med å bytte vedmaskin cirka hvert femte år. For en privat bonde som som skal klyve ved til seg selv så vil en slik maskin vare evig.»

Straks klar for markedet

Målet er at vedmaskinen VM450 skal slippes på markedet høsten 2022. Før påske testkjøres prototypen for å utvikle den mest optimale maskinen til sitt bruk.

– Konstruktøren vår hos Duun besøker Bernt Ove på Sparbu med jevne mellomrom. Etter hvert vil vi lage en ny prototype med utbedringer vi har funnet fra testkjøringen, sier Birger.

Det er ikke tvil om at Bernt Ove er fornøyd med ordningen om testkjøring og veiledning. 

– Duun er flinke til å følge opp med spørsmål, og oppfølgingen er fenomenal. Det skal de ha, det er et kjempefint samarbeid. Da fikk jeg tilbudet om å teste den nye maskina, takket jeg selvfølgelig ja til det – tvert.